"מזל טוב- מה עכשיו?" – לאחר הלידה
עקרונות:
- לאכול.
- להתקלח.
- לנוח.
בן הזוג:
לסנן מבקרים, לדאוג שיהיה אוכל, לא לענות לטלפונים.
להמשיך לשתות מיץ\ תה לחיזוק:
פירות יער, בעיקר פטל, סרפד (מעודדים ייצור חלב), אפשר להוסיף תה שומר או קמומיל או קימל (למניעת גזים). להימנע מתה מנטה, מרווה, נענע וכל המשפחה.
גודש בשדיים:
מקלחות חמות, עלי כרוב על החזה (מניחים לשלוש שעות).
למה מצפה תינוקך?
מיד לאחר הלידה, תינוקך מצפה להישאר אתך. לאחר זמן מה בו הוא שוהה ליד עורך, מתרגל לנשימה, לראייה ולשמיעה, הוא יתחיל לחשוב על הארוחה הראשונה שלו, בפועל הוא מסוגל לזחול בשיטת קומנדו הישר לשד שלך, למצוא את הפטמה, להיצמד אליה ולינוק זמן רב ללא כל סיוע מאף אחד. אם הוא נלקח ממך, נרחץ ונמדד לפני ההנקה הראשונה או אם עליו להתמודד עם סמים, הוא עשוי לא להיות מסוגל להשלים את הפעולות הראשונות האלה בצורה יעילה ותגובותיך האינסטינקטיביות אליו עשויות להשתנות. הנקה פועלת טוב בכל מצבי הלידה השונים אבל זה קל יותר ומרתק יותר לשניכם אם הזמן ביחד אינו נקטע עד לאחר ההנקה הראשונה.
לאחר ההנקה הראשונה, הילוד מצפה לשינה ארוכה לצדך או בזרועותיך. הוא שמע את לבך ונשימתך ואת החום שלך ובפועל יהיו לו פעימות לב וקצב נשימה יציבים יותר אם הוא נשאר אתך. יתכן והוא ירצה לישון זמן רב יותר מאשר צוות בית החולים ירצה לתת לו. הם ירצו לוודא שעבודתם כולה תסתיים לפני שתלכי הביתה, כך שתאלצי לפעמים להיאבק קצת עם הטבע כדי לעודד הנקה לעיתים תכופות יותר בהתחלה. אבל הילוד יתעורר בעצמו, ינק ויחדל כאשר הוא שבע.
בבית, הילוד מצפה להישאר קרוב אליך. לכל תינוקות היונקים ישנה דרך כלשהי להגן על עצמם (מהירות, הסוואה, בטחון במספר פרטים רבים). תינוקות אנושיים מגנים על עצמם על ידי כך שמחזיקים בהם. הוא יחוש בטוח ביותר ורגוע ביותר קרוב אליך במקום בו נמרים לא יוכלו לטרוף אותו ונמלים לא יוכלו לזחול עליו.
הוא מצפה לינוק בכל פעם שהוא מחליט מסיבות שאינן תמיד רעב. הוא מצפה לקבוע את הקצב שלו, לגמור שד אחד לפני שהוא מתחיל עם השני ואולי אפילו לא לרצות את שני השדיים בכל פעם. הוא מצפה שתגיבי במהרה לקולות שלו, הוא מצפה לכך שהוא לא יצטרך לבכות כדי להשיג את צרכיו. הוא מצפה להיות קרוב אליך בלילות ובימים, סביר להניח שישן טוב יותר לידך.
תינוקך מצפה להיות בזרועותיך, מצפה שתקשיבי לו ולא לשעון או לספר ההדרכה.
אם תמלאי את ציפיותיו, יהיה לך תינוק מאושר יותר ופירושו, הורים מאושרים יותר.
ניתוח קיסרי ושיקום בדרך הטבעית
כאמור, השימוש הנפוץ בחתך הקיסרי החל כתגובה אימפולסיבית להציל את תינוקה של יולדת שהייתה במצוקה ועמדה למות, מתוך הנחה שלפחות יהיה אפשר להציל את התינוק. החתך הקיסרי עבר שינויים רבים עם השנים, אם בטכניקה ואם במטרות אשר עמדו בדרכו של המנתח. תחילה היה המנתח חותך חתך עמוק אחד דרך הבטן ועד לרקמת הרחם מבלי להתחשב באיברים ברקמות הצמודות אחת לשנייה. לאחר תהליך סגירת הבטן, מנותחות רבות היו שורדות את הניתוח אך שעות או ימים לאחר מכן הן היו מתות מזיהום או מדימום פנימי. שנים לאחר מכן, התפתחה טכניקה של חתך עם הוצאת האיבר הפגום (הרחם) ובכך צמצום של הנזקים מה שהשאיר אם ששרדה חתך קיסרי אם חוסר יכולת להתעבר בשנית – כיום שיטה זו נקראת היסטרקטומיה קיסרית.
כיום, שאלת ביצוע החתך כבר אינה מעלה את הנושא של סיכון אך קלות הדעת של היולדות והמנתחים לגשת לחתך היא זו שמעלה את הסיכון. בעבר, נחשב שאם שעברה ניתוח קיסרי תצטרך מעתה ללדת רק ע"י ניתוח קיסרי. דבר זה לא בהכרח נכון מאחר שאם גופה הגיע לשיקום מלא היא אכן יכולה לעבור בשנית לידה טבעית. הסיכון הגדול יותר נובע מניתוחים קיסריים חוזרים. ניתוח של חתך הוא פרוצדורה שמשאירה טראומה על הגוף יותר מאשר הלידה הטבעית עצמה. אישה שמרבה בניתוחים קיסריים או ניתוחים בכלל ובעיקר באותה רקמה – הגוף זוכר את הטראומה ומתקשה להשתקם מפעם לפעם.
שימוש בתרופות מרדימות, שיטות של הרדמה מלאה או חלקית, מעבר חלק מהתרופות מהאם לתינוק, איסור הנקה לאחר הניתוח – כל הנ"ל מהוות חלק מהסיבה שבגללן חלק מהאמהות לא חוזרות להניק, מה שגורם לחוסר תנובת חלב וייאוש.
המלצות תזונתיות לאחר ניתוח קיסרי:
קטניות:
- שעועית אדומה – תומך הכליות, משתן מטפל בבצקות והתנפחויות.
- אזוקי –
- מחזק כליות, מנטרל רעלים, עוזר לפזר חום ועודף.
- משתן, מוריד התנפחויות.
- להגברת חלב אם: לבשל אזוקי ולשתות את מי הבישול (4 כוסות ביום)
- שעועית שחורה – משפרת ומחזקת מערכת רבייה.
- פולי מש – מחזקת, מניעה ומנקה את הכבד, משתנת ומורידה נפיחות.
- סויה – במקרי עצירות כי מלחלחת את הצואה, משפר עיכול, מנקה כלי דם ומשפר זרימת דם, מגביר חלב אם.
דגנים:
הדגנים מאזנים רמות סוכר בדם. בזמן סטרס גבוה ומתמשך רמת הסוכר בדם עולה .
דגנים מרגיעים מערכת עצבים ותומכים בה, מעודדים שינה עמוקה יותר.
- אורז מלא – משפר עיכול מרגיע קיבה, מסלק רעלים ,ועשיר בויטמיני B.
- שיבולת שועל –
- טוב לשיקום מצבי חולשה והתשה.
- שיקום לחולים ובכלל מאוד מזינה. במצבי עייפות כרונית.
- חיזוק נשים לאחר הלידה.
- מגביר חלב אם.
- אמרנט –
- מכיל חלבון מלא וסידן.
- בריאה לנשים בהריון ומניקות, מונע לחות.
- שיפון –
- מנקה כלי דם.
- עובד על כלי דם וכיס מרה.
- מחזק ותומך בשרירים.
- כוסמת –
- משפרת עיכול ותאבון מנקה ומחזקת מעיים.
- טוב למקרי טחורים ודליות.
- מוריד לחץ דם ומשפר תנועת דם.
ירקות:
ערך חשוב בניקוי גוף + נוגדי חמצון.
- ירקות המכילים בטא קרוטן (אנטי אוקסידנט חזק) – גזר, בטטה, עגבניות, תרד, עלי סלק.
- ירקות המכילים קרטנואידים – כתומים וירוקים.
- דגנים המחזקים + וירקות שמנקים = אלמנט מאזן.
גרעיני דלעת – מקור חשוב לאבץ – אשר תומך בריפוי פצעים ומאחה רקמות.
אגוזי מלך – מקור לאומגה 3, מחזקים את היאנג של הכליות.
דגים:
- מקור טוב לחומצות שומן רב בלתי רוויות + סידן, מגנזיום, זרחן, יוד, פלואור טבעי, ויטמיני A , D , B12. דגי ים עמוקים עשירים באומגה 3 וכך משפרים את התפתחות המוח של העובר והילד (סלומון, הרינג, טונה).
פולן (אבקת פרחים):
- נותן אנרגיה ומחזק .
- עשיר בחלבון מין הטבע.
- עוזר בהחלמה ממחלות כרוניות, בונה דם, מונע זיהומים.