ויטמין D

    אם הייתם שואלים אותי לפני 10 שנים על ויטמין די, האם לקחת או לא לקחת, הייתי שולל לחלוטין את לקיחתו ואומר שמדינת ישראל קבעה כלל מתקופת המנדט, בזמן שאנשים ישבו הרבה במקלטים ולא ראו אור יום או קרני שמש ומאז המדינה שכחה שנגמרה המלחמה,וכבר יצאו מהמקלטים ולכן אין צורך לקחת ויטמין די,גם לא תינוקות ובמיוחד לא במדינת ישראל החמה.

    עברו ימים, עברו שנים ואין ספק ששיניתי את דעתי. אחרי שנתיים רצופים בהם אני שולח כמעט את כל מטופלי לבדיקת דם שכוללת ויטמין די, נוכחתי לדעת שלכולם יש חוסר בוויטמין די! יש כאלה שחוסר קטן ויש כאלה שחוסר גדול מאוד, אבל מה שבטוח זה שלכולם חסר ואלה חדשות רעות מאוד. גם סקרים של קופות החולים ומחקרים שונים בארץ ובעולם, מוכיחים שיש מחסור להרבה מאוד אנשים ולילדים בוויטמין די.

    מהו ויטמין די?

    ויטמין די הוא מולקולה מסיסה בשמן, שהגוף למעשה זקוק למקור חיצוני על מנת להפעילה. יש 2 סוגים של ויטמין די – ויטמין די 3 וויטמין די 2. ויטמין די 3 מתקבל מקרני שמש וויטמין די 2 מתקבל מצמחים שונים, אך מתפנה מהגוף בצורה מהירה יותר בהשוואה לוויטמין די 3.

    מקור תזונתי של ויטמין די

    דגים (בעיקר סלומון, טונה, סרדינים), מוצרי חלב, פטריות (בעיקר שיטאקי), ביצה (בעיקר בחלמון) ומוצרי חלב.

    למרות שילדים ומבוגרים צורכים די והמזונות העשירים בוויטמין די וחשופים מספיק לקרני השמש, עדיין יש חוסר משמעותי מאוד בוויטמין די.

    מדוע יש חוסר בוויטמין די?

    ממחקרים שנעשו עד כה, אין ממצא או השערה לסיבה של חוסר בוויטמין די. ויטמין די נוצר בגוף בעיקר ע"י חשיפה לקרני השמש (במקרה זה, בארץ ישראל אין סיבה לחוסר). בנוסף, 5 עד 10 אחוז מוויטמין די מגיע ממזונות המכילים את הוויטמין (גם במקרה זה אין חסך גדול בארץ ישראל).

    אז למה בכל זאת חסר לנו ויטמין די?

    השערתי – נכון שיש צורך בשמש ובמזונות מסוימים על מנת להשיג ויטמין די, אבל חשוב לזכור שיש גם צורך לספוג את הוויטמין ולא רק להכניסו או ליצור אותו, והספיגה היא הבעיה העיקרית. מי שאחראי על תהליך הספיגה הם בעיקר על הכליות והכבד. יגידו הספקנים והרופאים, תפקודי הכבד והכליות בבדיקות תקינות ולכן אין קשר בין הדברים.

    טעות! בחלק גדול של המטופלים שמגיעים אלי לטיפול,תפקודי הכבד והכליות בבדיקות דם ושתן, אכן תקינות, אבל, כשאני עושה אבחנת דופק ולשון (כלים איבחוניים חשובים ביותר של רפואה סינית), נמצא חוסר וחולשה גדולה באנרגיית הכליות והכבד וחוסר איזון בתפקודם. חשוב לזכור שהרפואה הסינית ע"י בדיקת הדופק יכולה לאבחן חוסר איזון או חולשה אנרגטית עוד לפני שיש בעיה אורגנית או תפקודית של אחד האיברים.

    מה עושים במצב של חוסר ואיך מונעים חוסר בוויטמין די?

    דיקור סיני

    בראש ובראשונה, רפואה סינית היא רפואה מניעתית. משמעות המניעה במקרה זה היא לדעת לזהות חוסר איזון בהווה שעלול להתפתח לבעיה אורגנית או תפקודית בעתיד.

    לכן, אני מאמין וידע שחוסר איזון של הכליות והכבד שמאובחנים ע"י הדופק ברפואה סינית בקליניקה, יכולים בהחלט לגרום להאטה או חוסר ספיגה של ויטמין די או של כל ויטמין אחר בגוף. במהלך הטיפולים, כאשר ממלאים את החוסר של הוויטמין ובמקביל, מחזירים את הכליות והכבד לתפקוד תקין, ספיגת הוויטמין משתפרת ולא נוצר שוב חוסר.

    הטיפול היעיל ביותר במקרה זה הוא דיקור סיני. טיפול בדיקור סיני, גורם להתחזקות המערכות ללא שימוש בכלים טיפוליים פנימיים (כמו צמחי מרפא), שעלולים בשלב הראשון להכביד על הכליות והכבד ולהאט את יכולת ספיגת הוויטמין והשיפור בתפקודם.

    תוספי תזונה

    במקביל להתחזקות הגוף ע"י טיפול בדיקור סיני, חובה להיעזר בתוסף תזונה של ויטמין די 3, על מנת למלא את המצבורים. לאחרונה, אישר משרד הבריאות להגדיל את המינון של ויטמין די בכל קפסולה או בכל טיפה, זאת מכיוון שהתוספים מכילים כמות קטנה מידה של הויטמין, ובכך עלייה נמוכה מידי של הוויטמין בבדיקות אפילו ירידה.

    עד כה המינון של כל טיפה הייתה 400 יחב"ל והומלץ לצרוך עד 1000 יחב"ל ביום. כיום, ישנם מוצרים עם 2000, 4000 וגם 8000 יחבל וכך גם ההמלצה לתצרוכת. כמובן שיש צורך להתייעץ עם מטפל מומחה על מנת להתאים את המינון למקרה הספציפי.

    שמש ותזונה

    חשיפה לשמש ותזונה, הם לא מהדברים שאפשר לשדרג. חשיפה לשמש כבר יש ולא רצוי לחשוף את עורנו יותר בגלל הסכנות הידועות של סרטן העור.

    לגבי תזונה, אני באופן אישי ממליץ להפחית בתצרוכת מוצרי החלב, בסלומון ובטונה יש הרבה כספית ובסרדינים יש הרבה פסולת ימית. לכן, המלצות תזונתיות לא ממש יש לי ולא הייתי בונה על זה כאופציה להעלאת כמות ויטמין די בגופי.

    המלצה תזונתית יחידה לוויטמין די:

    לאחרונה, נמצא בתוצאות מעבדה שלצמח מורינגה יש כמויות גדולות ביותר של ויטמין די. בכל קפסולה, יש כ-2000 יחב"ל ובכל כפית של מורינגה יש 4000 יחב"ל. בנוסף, לצמח יתרונות רבים אחרים ומרכיבי מזון חיוניים שונים. לכן, ההמלצה היחידה מבחינה תזונתית היא המורינגה, כתוסף תזונה.

    מה הסכנות של חוסר ויטמין די?

    • פגיעה בתהליך ספיגת הסידן ובניית העצמות.
    • דיכאון / חרדות.
    • בעיות שינה שונות.
    • עייפות, לאות וחולשה כללית.
    • סחרחורת וכאבי ראש.
    • פגיעה במערכת החיסון וחשיפת הגוף לפגיעה זיהומית חיידקית או וויראלית.
    • פגיעה במערכת החיסון האוטואימונית ובכך חשש למחלות כגון- סרטן, אלרגיה, טרשת נפוצה, פסוריאזיס, אטופיק דרמטיטיס ועוד.
    • פגיעה בהתפתחות השלד אצל ילדים, כאבי גדילה, עצמות שבירות וניוון עצמות מהיר.
    • פגיעה בהתפתחות המוח אצל עוברים.
    • הגברת הסיכון למחלות ריאה כגון דלקת ריאות, אסטמה, נפחת, סטרידו ועוד.
    • פגיעה במערכת העצבים.

    לסיכום,

    ויטמין די הוא אחד מבין ויטמינים ומינרלים רבים, אשר חיוניים לתפקוד גופני ונפשי בריא. על מנת להימנע מחוסר בויטמינים, יש לחזק ולאזן ולתחזק את גופנו באופן סדיר ושוטף. כאשר יש חוסר בוויטמין די, רצוי מאוד לשלב לתזונה גם תוסף תזונה של ויטמין די במינון גבוה (מומלץ להתייעץ עם מטפל מומחה).

    הדרך היעילה ביותר לשימור האנרגיה והבריאות היא תחזוקה נכון של תזונה, אורח חיים מאוזן, רגיעה פיסית ונפשית ופעילות גופנית בשילוב עם טיפול יעיל ברפואה סינית או עם כל טיפול משלים אחר שיוצר טיפול שלם.

    הרבה בריאות והצלחה!

    זיו אלקלעי

    Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support