מחזור / ווסת
ווסת האישה, מחזור, הוא בעצם אחת מהתופעות הטבעיות המדהימות ביותר, לדעתי, אצל המין הנשי. תהליך טבעי שמטרתו האחת והיחידה היא התרבות.
מעצם היותו טבעי, מחזור האישה צריך לבוא וללכת באופן טבעי וללא כל סימן של מצוקה או כאב.
לצערי, נשים בודדות חוות מחזור טבעי ותקין והתפיסה היום היא שהטבעי של מחזור הוא לכאוב, לסבול ולא ליהנות.
ווסת האישה מתחילה בתקופת הפוריות ומלווה את האישה עד תקופת המנופאוזה (בערך מגיל 12 עד 50). התהליך מתרחש במחזורים חודשיים (אלא אם כן האישה הרה). היום הראשון של הדימום נחשב לתחילתו של כל מחזור וסת ומסתיים בדיוק לפני תחילת הדימום הבא.
אורכו של מחזור נורמאלי נע בין 21 יום ל- 40 יום.
שלבי המחזור
- שלב הזקיק: שלב זה של המחזור נמשך מהיום הראשון של הדימום ועד ליום הביוץ. בשלב זה, מתפתחים הזקיקים בשחלות (הזקיקים מכילים את הביציות). שלב זה נוטה להיות קצר יותר בסוף שנות הפוריות (סמוך להפסקת הווסת). בתקופת הדימום, חלק מרירית הרחם נושר (תגובה הורמונאלית) השכבה העליונה ושכבת הביניים של רפידת הרחם נושרות בשלב זה, ושכבת הבסיס התחתונה נשארת במקומה ומייצרת תאים חדשים לבניית השכבות שנשרו. שלב הדימום נמשך 5 ימים בממוצע.
- שלב הביוץ: השלב במחזור שבו משתחררת הביצית. ישנם נשים שיחושו כאב עמום בצד אחד של הבטן התחתונה (אזור השחלות). שחרור הביצית מתרחש תמיד בשחלה אחת בלבד (מתרחש באופן אקראי).
- שלב לוטאלי: מופיע בעקבות הביוץ ונמשך עד שבועיים (אלא אם האישה התעברה) ומסתיים לפני שמתחיל מחזור ווסת חדש. בשלב זה של המחזור, הזקיק הבקוע נסגר ויוצר גופיף צהוב. הגופיף הצהוב מתנוון כעבור שבועיים ואז מתחיל מחזור ווסת חדש.
במקרה של הפריה הגופיף מייצר הורמון HCG . הורמון זה שומר על קיום הגופיף הצהוב (המייצר פרוגסטרון), עד שהעובר גדל ומסוגל לייצר את ההורמונים בעצמו (בדיקת הריון מתבססת על הורמון זה בשתן האישה).
נתוני מחזור ווסת תקין לפי הרפואה הסינית
- גיל קבלת מחזור ראשון – 10 עד 13
- גיל הפסקת מחזור – מעל 50
- זמן מחזור ממוצע 28 ימים
- זמן דימום ממוצע 5 ימים
- צבע הדם ורוד / אדום, ללא קרישי דם
- מלבד ימי הדימום (בשלב הזקיק), לא מופיע דימום נוסף
- לפני, במהלך ובסוף המחזור לא מופיעים כאבים (בטן, גב, רגליים…)
- לפני, במהלך ובסוף המחזור לא מופיעים מצבי רוח (כעס, עצבנות, דיכאון…)
חוסר איזון במחזור ובווסת
מעטות הנשים שהמחזור או הווסת עובר עליהם בשלום, ללא כאבים, מצבי רוח ותופעות נוספות. מסיבה זו מקובל היום לחשוב שמחזור ווסת "נורמאלי" כרוך בסבל רב. כמובן שזוהי טעות חמורה בתפיסה הגורמת לשנים רבות של סבל לנערות צעירות ונשים רבות.
הטיפול הרפואי בבעיות מחזור
הפתרון כמעט היחידי המקובל לטיפול בבעיות המחזור כיום הוא גלולות. הגלולות "מאזנות" את חוסר האיזון ההורמונאלי לתקופת לקיחתן, אך לאורך זמן לא פותרות אותו ואף מחמירות את המצב. עדות לכך היא העובדה שבעת הפסקתן כל התופעות חוזרות ואף מחמירות.
מחקרים רבים מעידים על נזק רב של ההורמונים (דרך לקיחת הגלולות), הגורם לסרטנים ומחלות שונות. רוב הנשים מפסיקות את הגלולות כשהן רוצות להרות. לאחר שנים רבות של נטילת גלולות, המערכת ההורמונאלית עלולה להשתבש והדבר גורם פעמים רבות לקשיים רבים בניסיון להרות ולבעיות פריון שונות.
בעיות מחזור שכיחות במרפאתי
הפרעות וסת/ מחזור:
- תסמונת טרום וסתית (PMS): במילים פשוטות – תופעות שונות שלפני מחזור. מצב שבו מופעים מגוון תסמינים במשך שבוע עד שבועיים לפני ראשיתו של מחזור וסת חדש. התסמינים כוללים עצבנות, רגזנות, חוסר סבלנות, דיכאון קל, כאבי ראש, רגישות בשדיים, נפיחות בשדיים, כאבי גב, חוסר תאבון או רעב, נפיחות הבטן, חולשה, סחרחורות, גלי חום, בחילות והקאות, בלבול וקשיי ריכוז.
- כאבי מחזור: אין ספק שכאבי מחזור הן תופעה כל כך שכיחה, עד שהפכה לתופעה "נורמאלית" בעיני רבות מהבחורות והנשים.כאב בטן הנובע מהתכווצויות יתר של הרחם בזמן המחזור / ווסת. כאבי מחזור עלולים להופיע כבר במחזור הראשון ועד המחזור האחרון בחיי האישה. ברוב במקרים, זוהי וסת מכאיבה ראשונית, כלומר ללא ממצע רפואי, אך יש לשלול תופעות של וסת מכאיבה שניונית הכוללות רחם אחורי, אנדומטריוזיס, פיברואידים, אנדומיוזיס והידבקויות. התסמינים כוללים כאב בטן שעלול להתפשט לגב ולרגליים. לעיתים רבות, סובלת האישה במקביל לכאבי המחזור הרגילים, גם מבחילות, כאבי ראש, השתנה מוגברת, כאבי רגליים ושלשולים ועצירות לסירוגין.
- אל וסת: היעדר מוחלט של המחזור / ווסת החודשי, בין שהמחזור אינו מתחיל כלל (אל וסת ראשונית) ובין שהמחזור נפסק לפתע (אל וסת שניונית). כמובן שהיעדר מחזור הוא מצב נורמאלי בזמן הריון, הנקה, לפני ההתבגרות המינית ולאחר הפסקת מחזור הטבעית.
סיבות רפואיות להפסקת מחזור ספונטני
הסיבות למצב זה הן רבות וביניהם – חוסר איזון בבלוטת המוח, בבלוטת התריס וביותרת הכליה, תפקוד לקוי של השחלות או אחד מאברי המין, עודף פעילות גופנית, ופגם מולד באברי המין.
- חדלון וסת מוקדם – זהו מצב שבו השחלות אינן מתפקדות והווסת / מחזור מפסיק להופיע לפני גיל 40 (לפי הרפואה הסינית לפני גיל 45 ואפילו 50). הגורמים לכך הם הפרעות תורשתיות (נוגדנים הורסים את השחלות) ועישון, אך לרוב לא נמצאים ממצאים ברורים לגורם התופעה, רק רמות נמוכות של אסטרוגן. אצל נשים הסובלות מחדלון וסת מוקדם מתגלים גם תסמינים כגון גלי חום, הפרעות במצב הרוח, הזעות לילה ובעיות שינה.
- מחזור מאחר / ארוך (oligomenorrhoea) – זהו מצב שבו כל ימי המחזור מתעכבים ומתארכים מעל 35 או 40 יום. כמובן שיש לשלול במקרה זה הריון וחדלון ווסת נורמאלי.
- מחזור מקדים / קצר (polymenorrhoea) – זהו מצב שבו המחזור קצר ביותר והווסת מגיעה כל פחות מ-20 יום.
- דימום מועט (hypomenorrhea ) – זהו בעצם מצב של חוסר איזון שנשים לא סובלות ממנו ולרוב אפילו מרוצות ממצבן. מצב שבו ימי דימום המחזור קצרים והדימום מועט. מצב זה לא גורם לסבל ולירידה באיכות החיים, אך הוא מעיד בהחלט על חוסר איזון שעלול להתבטא בעתיד בדרכים אחרות. לכן תופעה זו מצריכה טיפול לא פחות מהאחרות.
- דימום ארוך (menorrhagia) – זהו מצב שבו ימי הדימום המחזור מתמשכים למעלה מ 5 ימים, או שכמות הדם במחזור מאוד גדולה. במצב זה, יש לשלול שרירנים (מיומה) או ציסטות באברי המין.
- דימום בין ווסתי (metrorrhagia) – מצב שבו יש דימומים ספונטניים שלא בזמן הווסת, אלה בתקופת המחזור עצמו. למצב זה אינן מתלוות תופעות נוספות, אך הדימום עלול להיות רב, להתמשך כמעט כל המחזור בהפסקות קלות, דבר שעלול להוביל לעייפות,חוסר דם ואנמיה. הדימומים יכולים להיות קלים בלבד או כבדים ומתמשכים.
- Menometorrhagia – שילוב של מספר תסמינים ותופעות חוסר איזון – מחזור לא סדיר+ דימום כבד+ דימום בין ווסתי וכו'. במצב זה, חשוב לשלול המצאות מיומה (שרירנים), טרומבוציטופניה ובעיה בהיפופיזה.
- Post menopausal bleeding – כאשר מתחיל לפתע דימום בשלב בו האישה כבר נכנסה לשלב המנופאוזה (חדלון ווסת). בחלק מהמקרים, זהו מצב של חוסר איזון הורמונאלי חולף ופתיר בקלות, אך לעיתים רבות התופעה מתחילה בעקבות מיומה (שרירנים), או סרטן הרחם.
טיפול בחוסר איזון הווסת או מחזור ע"י הרפואה הסינית
בכל התופעות המוזכרות, ניתן לטפל בעזרתה של הרפואה הסינית.
כל אישה שמגיעה לטיפול עוברת תשאול ואבחון המשלב בתוכו את הבדיקות המקובלות (הורמונים, דם, רנטגן…) ואת האבחון הסיני הכולל אבחנת דופק ולשון. לאחר האבחון נעשה טיפול ממוקד וספציפי לכל אחת ונרשמות המלצות לשיפור התסמינים בבית.
הטיפול משלב דיקור סיני, צמחי מרפא, תזונה והמלצות לתוספי תזונה, בהתאם למצבה הרפואי של האישה והאבחנה.
מידע נוסף בנושא
דיקור סיני לכאבי מחזור
מחזור הוא תהליך טבעי אצל האישה בשנות הפוריות שלה. הוא חלק מתהליך של הגוף שמאפשר לאישה להיכנס להריון, מאפשר לה להביא חיים חדשים לעולם ומאפשר לה להקים משפחה. לא הרבה נשים יודעות, אבל מחזור שמגיע באופן טבעי, מגיע כל כ 30 יום באופן סדיר, לא כואב, ללא מצבי רוח, ללא נפיחות, ועם דימום של כ 5 ימים מקסימום. לצערי הרב נשים רבות מאוד סובלות מאוד לפני שהמחזור מגיע ובמהלכו ולא יודעות שכל הנל אינו חלק מהנורמלי. אצל אותן נשים, מחזור מלווה בכאבים קשים מנשוא ואף לעיתים נאלצות להגיע לאשפוז. אלו כאבים בלתי נסבלים כאלו שלא מאפשרים לתפקד באופן רגיל. לא פעם זה פוגע לאשה באיכות החיים, ביכולת ללכת לעבודה ורוב הנשים הללו לוקחות תרופות משככות כאבים מה שלא תמיד מסייע להן. שוב, לא רק כאבים מתלווים להופעת הווסת , אך דיקור סיני לכאבי מחזור הוא טיפול ידוע ודיקור סיני לכאבי מחזור הוא טיפול שחובה על כל אשה לנסות, כדי פעם אחת להבין שאפשר גם לחיות אחרת. נשים רבות דיווחו שרפואה סינית ודיקור סיני בפרט שינה את חייהן.
דיקור סיני לכאבי מחזור – עם הצלחה אי אפשר להתווכח
אם גם את סובלת מאוד מכאבי מחזור, אם גם את מרגישה שהימים הללו בחודש מוציאים אותך מדעתך ואת חוששת כל פעם כשהם מתקרבים, דיקור סיני לכאבי מחזור הוא משהו שאת צריכה לנסות לעצמך כדי לשנות את איכות חייך.
רפואה סינית, היא רפואה לכל דבר ועניין. לימודי הרפואה הסינית נערכים לפחות 4 שנים ובתוכם נלמד גם כלים טיפוליים כמו דיקור סיני או צמחי מרפא. לעיתים ניתן לראות כל מיני מאמרים וכתבות שממליצים ללחוץ או לעסות או אפילו לדקור כל מיני נקודות דיקור שונות על מנת לטפל ולהקל על כאבי מחזור או כל תופעה ותסמין אחרים. מדובר בטעות. אין אפשרות לכל אחד לדקור ובטח שאי אפשר לתת המלצות כל כך כלליות. יש נקודות דיקור שנדקרות רק לאחר אבחון מעמיק של מטפל בעל כישורים רלוונטיים. דיקור סיני לכאבי מחזור מתבצע באמצעות מחטים דקות מאוד כמעט לא מורגשות ומשך הזמן שמטופלת שוכבת עם המחטים הוא כ 20 דקות. יש לא מעט מחקרים שמדברים על הפרשה של חומרים טבעיים משככי כאבים במהלך דיקור סיני, מה שאומר שהתוצאה תהיה פחות כאבים בעיקר בעוצמה שלהם. חשוב כאמור שהמדקר יהיה בעל ניסיון רב כמה שיותר.
תכירו את זיו אלקלעי – מומחה לדיקור סיני לכאבי מחזור וטיפול בנשים!
אם את חושבת על דיקור סיני כדי להפחית את עוצמת כאבי המחזור שלך, אשמח לשמוע ממך ולהכיר אותך. אני מטפל ברפואה סינית למעלה מ 20 שנה ובעל התמחות בטיפול בנשים. התחלתי את דרכי לפני למעלה מ-20 שנה, דרך לימודים מעמיקים בשני בתי ספר גדולים ומקצועיים בארץ והתמחתי בתחום בקורסים והשתלמויות רבות במשך השנים.
המטופלים והמטופלות שלי מדברים על שינוי מדהים לאחר טיפולים. לכל בעיה יש את טווח הזמן וכמות הטיפולים אותם צריך כדי להקל עליה אבל תוצאות יהיו ומבטיח שיגיעו יותר מהר ממה שאת מדמיינת. אם את סובלת מכאבי מחזור ואת רוצה סוף סוף למצוא את הפתרון שלך, אשמח להיות שם בשבילך.